به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه قرآن و معارف سیما حجتالاسلام والمسلمین دهنوی، مشاور خانواده و امور مذهبی، 30 مردادماه در همایش خانواده با موضوع «نوجوان و چالشها» كه در مصلی شهرستان رشت برگزار شد با تصریح بر اینكه جوانان و نوجوانان در معرض انحرافات و آسیبهای جامعه امروز قرار دارند، راهكارهای جلوگیری از ابتلاء جوانان و نوجوانان به این آسیبها را برشمرد و اظهار كرد: زوجهای جوانی كه دوست دارند در آینده صاحب فرزندان صالح شوند، ابتدا باید به خودسازی پرداخته باشند و در ایمان و عقیده با هم هماهنگ باشند، زیرا اختلاف در عقاید والدین به فرزندان آسیب میزند و مانع از تربیت صحیح آنان میگردد.
لقمه حرام و شبههناك یكی از عوامل مهم در آسیبهای اجتماعی است
وی با اشاره به اینكه لقمه حرام و شبههناك یكی از عوامل مهم در آسیبهای اجتماعی است، افزود: كودكی كه در شكم مادر است و هنوز به دنیا نیامده تحت تاثیر لقمه حرام قرار دارد و در آینده اثرات مخرب آن در نوجوان و جوان بروز و ظهور پیدا میكند؛ باید مراقب باشیم كه فرزندانمان از چیزهای حلال ارتزاق كنند تا در برابر آسیبهای اجتماعی مصون بمانند.
حجتالاسلام دهنوی پرخاشگری و ناآرامی مادران در دوران بارداری را موجب ایجاد اختلالات عصبی و حالات پرخاشگرانه فرزند در دوران نوجوانی و جوانی دانست و گفت: نوجوانی كه از آرامش بیبهره است در محیط اجتماعی و در برخورد با افراد با كوچكترین اختلافی عصبی شده و فرو میپاشد؛ لذا بانوان در دوران بارداری سعی كنند با كنترل هیجانات عصبی و پرخاشگرانه، زمینه آرامش آینده فرزند خود را فراهم كنند.
این كارشناس دینی روش الگویی را بهترین روش تربیتی برای فرزندان خواند و متذكر شد: فرزندان دارای سه ویژگی همانندسازی، الگوپذیری و تقلیدكردن هستند؛ اگر والدین سلامت نفس داشته و اهل گناه و خطا نباشند، میتوانند الگوهای عملی خوبی برای فرزندان خود شده و به این ترتیب آینده و سلامت روانی آنان را تامین كنند.
خانواده به عنوان مهمترین نهاد اجتماعی باید محیطی سرشار از محبت، دوستی و صمیمیت باشد
وی با بیان اینكه خانواده به عنوان مهمترین نهاد اجتماعی باید محیطی سرشار از محبت، دوستی و صمیمیت باشد، بر لزوم ایجاد فضای معنوی و دینی در خانهها تاكید كرد و یادآور شد: اگر فرزندان تحت تاثیر فضای معنوی خانواده قرار بگیرند، در محیطهای اجتماعی نادرست دست از ارزشهایشان برنمیدارند و خود را حفظ میكنند و به دام شیاطین گرفتار نمیشوند؛ وجود آیات قرآن و اسامی اولیاء الهی در خانه اثر وضعی دارد و باعث بالابردن معنویت روح و روان میشود.
حجتالاسلام دهنوی با بیان اینكه فضای آرام خانه عامل پیشگیری از آسیبهای اجتماعی بر نوجوانان و جوانان است و تنش و نزاع بین والدین، فرزندان را به سمت انحرافات اخلاقی میكشاند، ادامه داد: براساس آمار بدست آمده، اكثر جرائم، جنایات و بزهكاریها توسط كسانی صورت میگیرد كه پدر و مادر آنان طلاق گرفتهاند و این گونه باعث نابودی فرزندان خود شدهاند؛ استرس، اضطراب و التهاب در محیط خانواده یكی از علل جدی خودارضایی نوجوانان و جوانان است، زیرا آنان با این كار سعی میكنند از استرس خود بكاهند و احساس آرامش میكنند.
وی بیمحبتیهای والدین را عامل جدی دیگر در بحث آسیبهای اجتماعی دانست و عنوان كرد: نیار به جنس مخالف فطری و غریزی است و اگر این نیاز توسط مهربانی و محبت پدر نسبت به دختر و مادر نسبت به پسر رفع شود باعث میشود كه دختر یا پسر به سمت نامحرم نروند و از آسیبهای اجتماعی جنس مخالف در امان باشند و خود را از انحرافات اخلاقی دور نگه دارند؛ همچنین توجه مادر به دختر و پدر به پسر از ایجاد اختلال شیدایی(عشق به جنس موافق) در فرزندان جلوگیری میكند.
جلوههای فناوریهای روز از جمله ماهواره، اینترنت و تلفن همراه زمینهساز بروز آسیبهای اجتماعی در نوجوانان و جوانان است
حجتالاسلام دهنوی ابزارها و جلوههای فناوریهای روز از جمله ماهواره، اینترنت، تلفن همراه و... را زمینهساز بروز آسیبهای اجتماعی در نوجوانان و جوانان دانست و بر لزوم فرهنگسازی استفاده از این ابزار تاكید و خاطرنشان كرد: باید با مدیریت صحیح، فرهنگ بهرهمندی درست از این فناوریها را به فرزندان آموزش دهیم و اجازه ندهیم نوجوانان و جوانان به انحراف كشیده شوند.
مشاور خانواده بلوغ زودرس را از آفات و آسیبهای امروز جامعه خواند و گفت: رفت و آمد به محیطهای گناهآلوده و تحریككننده جنسی دلیل ایجاد چنین آفاتی است؛ حضور نوجوانان و جوانان در محافل مذهبی و دینی راهكار حل این آسیب اخلاقی است؛ البته والدین باید توجه داشته باشند كه روی رفتارهای دینی فرزندان خود سختگیری نكنند.
منبع: سایت شبکه قرآن و معارف سیما